Odvratna drama

Naravno, glavnu ulogu, lik Obrena, odmah je režiser dodijelio sebi, jer interesovanje za Panićev tekst proisteklo je upravo zbog Obrenovog lika koji mu se učinio izazovnim, obzirom da je odmah projektovao tu rolu na jednog kolašinskog „Obrena“, na njegove brojne funkcije, kružoke kvaziintelektualaca u kojima se kreće i na njegovo fingirano građanstvo. Stoga je prvi režiserski zahvat i bio promijeniti Obrenovo prezime, iz Panićevog „Mijajlović“ u kolašinsko Vujisić. Zbog svih svojih socioloških i ličnih frustracija, on odlazi psihijatru, što je krik pomodarstva u njegovom sistemu, ali zaista i nužan slijed događaja pucanja njegovog neodrživog sistema. Naizgled miran, staložen, odista stručan i, kao pravi psiholog spreman je da sasluša i razgovara. Doktor saslušava Obrena, njegova jadanja, prati njegovo posrnuće i „susret sa jednim drugim Obrenom“, koji je ustvari onaj pravi, onaj koji je postojao prije vještačke nadogradnje sopstvenog života, i tu puca… Doktor je čovjek okrenut nacionalizmu, crkvi, ljubavi prema svom narodu, pa u predstavi dolazi, na samom kraju, do sukoba dvije ličnosti, dva karaktera, dvije koncepcije života. Slomljen, ogoljen, bez nailaženja na sagovornikovo razumijevanje, Obren završava svoju posjetu kao najtragičnija groteska, i pristaje na hipnozu koju će doktor izvesti, i koja košta izvjesnu svotu novca. Predstava se završava riječima koje on izgovara u hipnotisanom stanju: „Ja sam građanin, ja sam građanin, građanin…“

Predstava „Odvratna drama“ učestvovala je na Festivalu dramskih amatera u Bijelom Polju 2009. godine. Od strane žirija stigle su pozitivne kritike, ali i ocjena da je Kolašinsko amatersko pozorište dostiglo visoke glumačke kvalitete, a prekaljeni pozorišni znalac i režiser Blagota Eraković nazvao ga je „zlatnim žarištem crnogorskog amaterizma“. Predstava je na tom festivalu osvojila nagrade: za najbolju predstavu, Đorđije Tatić – za najbolju mušku ulogu, a nagradu za bravuru „Fuad Zaimović Strela“ ponijela je Iva Simonović.

Ovim su Kolašinci po drugi put za svoga petogodišnjeg postojanja osvojili prvo mjesto u Bijelom Polju, i „plasirali“ se za učešće na regionalnom Festivalu festivala u Trebinju, gdje im je stručni žiri dodijelio dvije velike nagrade: Zlatnu masku za najboljeg glumca Zoranu Rakočeviću i Zlatnu masku za najbolju žensku sporednu ulogu Ivi Simonović.

Osim u Kolašinu, Bijelom Polju i Trebinju, „Odvratnu dramu“ smo igrali i u Podgorici, Ulcinju, Mojkovcu, Vilusima, Bečićima i Zvorniku.

Tekst: Ivan Panić

Režija: Zoran Rakočević
Asistent režije: Snežana Šćepanović Đurasović

Uloge:

 • Obren – Zoran Rakočević
 • Doktor – Đorđije Tatić
 • Ciganin, Pijanac, Seljak-političar, Gost – Aleksandar Radović
 • Seljanka, Prva žena, Gošća – Iva Simonović
 • Druga žena, Gošća – Marija Drašković (Tamara Šuković)
 • Prvi čovjek – Danilo Knežević
 • Drugi čovjek, Gost – Srđa Dragović
 • Pijanac, Bradonja – Nikola Šćepanović
 • Ožalošćena, Konobarica, Živka  – Tijana Bošković (Dijana Rakočvić)
 • Marko Jovović – Seljak, Pijanac, Gost
 • Seljak, Ožalošćeni, Gost – Ivan Ivanović (Budimir Vlahović)

Scenografija, izbor muzike i kostima: Đorđije Tatić i Zoran Rakočević

Majstor svijetla: Radovan Drašković, Branka Golubović

Majstor tona: Vladeta Bulatović

Ostavite komentar: