KLAP-ov rezime, gostovanja i nagrade

Poslije duže pauze, vrijeme je da napišemo čime smo se bavili proteklih mjeseci. U KLAP-u se izdešavalo mnogo toga, a najviše je bilo gostovanja.

Naprije, dječije predstave se igraju diljem regiona, a najveći uspjeh svakako je predstava „Naša đeca”, po tekstu velikog Nušića, a u režiji Đorđija Tatića.

U Prokuplju na „Lektirići ex Yu festu”, pored nagrade za najbolju predstavu u cjelini, za „Đecu” smo osvojili i nagradu za najbolju režiju i muziku – Đorđije Tatić, a za najboljeg glumca proglašen je Matija Bulatović. Predstavu su pogledali mališani i odrasli i u Beranama, Baru, Kotoru, Bijelom Polju, Lazarevcu, Lajkovcu… Na Festivalu dječijeg humora u Lazarevcu Matija Bulatović je, opet, osvojio nagradu za najbolju mušku ulogu.

„Farmagonija” je bila na repertoaru KIC-a Budo Tomović u Podgorici u novembru. Ljetos smo, krajem juna, sa istom predstavom nastupili na Internacionalnom festivalu amaterskog pozorišta u Laktašima, kraj Banja Luke, gdje je Đorđije Tatić za ulogu Bendžamina osvojio specijalnu glumačku nagradu.

„Orkestar Titanik” je u oktobru obišao region – 4 izvođenja u 3 države: „Andrićevi dani” u Travniku i nastup u Gradiški, BIH, zatim u Srbiji, u Šidu – „Dani Branislava Nušića”, i na kraju Beli Manastir, Hrvatska. U Belom Manastiru u pitanju je bio Međunarodni festival amaterskog kazališta, gdje smo osvojili nagradu za najbolji kostim.

„Orkestar” je potom u martu obišao i Zagreb, čime je uspostavljena saradnja sa zagrebačkim Kazalištem slijepih i slabovidih „Novi život”. Nastupili smo u kazalištu „Vidra”. Gostovanje u Mariboru pomjereno je za jesen.

Na ljeto nas očekuje Drugi regionalni festival alternativnog teatra „Korifej” u Kolašinu, gdje ćemo ugostiti pozorišta iz regiona, uz pomoć Društva prijatelja Kolašina, Centra za kulturu, TO Kolašin i drugih. Ove godine gostovaće nam predstavnici iz svih ex-Yu država, a biće organizovane i brojne radionice.