Banović Strahinja

Već druga predstava, a kruna našeg rada! Sredjevjekovna ljubavna priča, protkana mitološkim junaštvom heroja koje je Mihiz napravio običnim ljudima od krvi i mesa. Od svih naših predstava, ova je rađena u najtežim uslovima – vježbali smo na stepeništu vrtića i u učionicama gimnazije po kolašinskoj ciči zimi. „Banović Srahinja“ ne samo da je uspio da rasplače publiku u Kolašinu i drugdje, već je ostao veliko i važno poglavlje crnogorskog dramskog amaterizma, kažu kritičari. Predstava je postavljena na kameran način – gledalac je emotivno vezan za likove u predstavi i njihovu sudbinu; čin praštanja donosi olakšanje gledaocu, ali i gorčinu zbog saznanja na kraju da se radnja komada odvija nekoliko dana prije smrti skoro svih likova u njemu.

I ovu predstavu smo odigrali na Festivalu dramskih amatera CG u Bijelom Polju, i to 6.6.2006, gdje smo, po riječima žirija, Kolašinsko amatersko pozorište zlatnim slovima otrgli od zaborava. Usput smo i pobijedili, a Snežana, Đorđije i Tamara su dobili nagrade za, redom,  najbolju režiju, najbolju glavnu mušku i najbolju glavnu žensku ulogu. Čuli smo i komentare – Spakujte sve nagrade i dajte ih Kolašincima! Uslijedo je Festival festivala u Trebinju, gdje nastupaju po dvije najbolje predstave iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Srbije. Nagrade nijesu izostale: Tatjana Vujisić dobila je Zlatnu masku za kostim, Snežana nagradu za rediteljsko čitanje klasike i Tamara za najbolju mladu glumicu.

Ljud su htjeli da vide ovu predstavu, pa smo krenuli na turneju. Osim u Kolasinu, Bijelom Polju i Trebilju, igrali smo u Nikšiću, Vilusima, Ulcinju, Mojkovcu, Baru i Pljevljima.

Tekst: Borislav Mihajlović Mihiz

Režija: Snežana Šćepanović Đurasović

Uloge:

 • Banović Strahinja – Đorđije Tatić
 • Žena – Tamara Šuković
 • Vlah Alija – Nikola Šćepanović
 • Majka Strahinjina – Tijana Bošković
 • Sluga Milutin – Ivan Ivanović
 • Jug Bogdan – Zoran Rakočević
 • Vojin – Bojan Bojić
 • Boško – Danilo Knežević
 • Sluga – Aleksandar Radović (Dalibor Ćetković)

Scenografija: Snežana Šćepanović Đurasović

Kostim:Tatjana Vujisić

Izbor muzike: Snežana Šćepanović Đurasović i Đorđije Tatić

Majstor svijetla: Radovan Drašković

Organizator: Branka Golubović

One Response to Banović Strahinja

 1. Nikola says:

  Da li postoji video snimak ove predstave?
  Veliki sam fan lika Banovic Strahinje,
  tako da bi mi bilo veliko zadovoljstvo
  da odgledam kako su glumci Kolasinskog pozorista
  docarali ovu pricu.

Ostavite komentar: